четвер, 01 березня 2012 00:15

Гітлер ховав картини у жіночому монастирі

Автор: фото: REUTERS
  Робітники несуть картину ”Спогади про Сталінград” у монастирі в чеському селищі Доскани за 50 кілометрів від Праги. Кілька десятиліть цю роботу вважали зниклою. Раніше з неї змальовували ескізи, випускали марки. Полотно — одне з найулюбленіших Адольфа Гітлера
Робітники несуть картину ”Спогади про Сталінград” у монастирі в чеському селищі Доскани за 50 кілометрів від Праги. Кілька десятиліть цю роботу вважали зниклою. Раніше з неї змальовували ескізи, випускали марки. Полотно — одне з найулюбленіших Адольфа Гітлера

27 лютого в чеському селищі Доскани вперше показали сім картин із приватної колекції Адольфа Гітлера. Їх знайшли в місцевому монастирі. Вартість полотен оцінюють у 50 млн чеських крон — $2,7 млн. Мистецтвознавці називають знахідку "цікавими прикладами низького мистецького значення".

Частину приватної колекції німецького диктатора, яку вважали втраченою, знайшов чеський історик і письменник Іржі Кухар:

— Ніхто мені не вірив, що таке можливо. Казали: не ганяйся за вітряками, все одно нічого не знайдеш. А я ентузіаст. П'ять років шукав, — розказує.

Картини часів нацистської Німеччини лежали у сховищі жіночого монастиря, за 50 км на північ від чеської столиці Праги. Припускають, наприкінці війни Гітлер вивіз полотна до східних сусідів, щоб зберегти їх від знищення радянськими солдатами.

— Моя знахідка — частина колекції, — продовжує Іржі Кухар.

Вважає, ще можна знайти дев'ять робіт. Гітлер у 1942-1943 роках купив 16 полотен відомих німецьких художників. Цікаві роботи шукав на виставках.

Серед знайдених картин — "Спогади про Сталінград" німецького живописця Франца Ейхорста. Художник відомий як прихильник нацистського режиму. Полотно про Сталінград намалював 1943-го. Влітку того ж року картину виставили на щорічній "Великій виставці німецького мистецтва" в Мюнхені. В описі до полотна було зазначено: "Бляклі фарби цієї картини підкреслюють велич дій і урочистість моменту. Завдяки цій техніці картина набуває майже монументального характеру". Після виставки ніхто не знав про долю полотна. Казали, його купив фюрер. Картина була однією з його улюблених, хоча у Сталінградській битві німці програли.

Адольф Гітлер, що розв'язав Другу світову війну, цінував мистецтво. Любив малювати, переважно акварелі, пейзажі. У січні цього року його картину "Нічне море", створену 1913-го, продали на аукціоні в Словаччині за 32 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Гітлер ховав картини у жіночому монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути