пʼятниця, 12 лютого 2010 16:33

Чого хочуть німці

Від світу

Згідно з конституцією ФРН німецькі збройні сили - Бундесвер - не мають права брати участі в загарбницьких війнах і виконують лише оборонну роль. Понад 6 тис. німецьких військових задіяні в миротворчих місіях по всьому світі. Незабаром до 4500 вояків Бундесверу приєднаються іще 1350. Більш як 60% німців не підтримують афганської кампанії, але Меркель не планує виводити війська принаймні до 2014 року.


Андре Гертель, 30 років, німецький політолог, Єнський університет:

Після об"єднання країни 1989-го перед зовнішньою політикою ФРН постала дилема: самообмеження чи самоствердження? Злука поклала край конфліктові між соціалістичним Сходом і капіталістичним Заходом. Але в Європі почали побоюватися ймовірних німецьких імперіалістичних амбіцій. Усе це, а також історична відповідальність за обидві світові війни та Голокост, спонукає до самообмеження в зовнішній політиці.

Однак від ФРН, як найпотужнішої країни ЄС, очікують допомоги у розв"язанні етнічних конфліктів - передусім на Балканах - та вирішенні проблеми міжнародного тероризму. Без сильної Німеччини ключові міжнародні суперечки розв"язати вже неможливо. У тому й полягає її самоствердження.

Німеччина намагатиметься розбудовувати Євросоюз під своїм керівництвом і вивести його на рівень таких політичних сил, як Росія, Китай та США. Тому ФРН прагне економічного лідерства в євроспільноті й оточує себе партнерами по НАТО. Вступ східноєвропейських країн до ЄС ініціювала та просувала саме Німеччина.


Від влади

"Робота! Робота! Робота!" - наприкінці вересня передвиборними плакатами із такими гаслами рясно заклеювали трамвайні зупинки німецькі "Ліві" та "Вільні демократи" минулої осені. Обидві партії запевняли: знають, де німцям болить насправді. Безробітних тут 8% активного населення - понад 3 млн людей, як увесь Київ.

І це не через гастарбайтерів, які відбирають робочі місця. Німці самі кажуть: заробітчани виконують роботу, на яку вони не погоджуються.

У ФРН 900 тис. вакансій у різних сферах. Країні нагально потрібні математики, хіміки, біологи, інженери. Так стверджує інтернет-портал Кarrierefuehrer. Більшість фахівців запрошують із інших країн, переважно із СНД.

"Роботу на 1 євро" пропонують людям без вищої освіти - стільки платять за годину праці. Переважно це ремонт машин, догляд за пенсіонерами або хворими, прибирання. Соціальна допомога у 359 євро на місяць діє лише півтора року - стільки дають на пошук роботи.

Безробітні переконані: проблему можна вирішити, якщо влада знизить податки - тоді підприємства братимуть на роботу більше людей. Вимагають підвищити соціальні виплати. Місячний набір продуктів на особу в Німеччині коштує 280 євро - це дані швейцарської компанії UBS. Якщо відняти їх від 359, отримаємо 79 євро. На ці гроші в країні можна придбати хіба що садові ножиці вітчизняної Bosch.


Від життя

Канцлер Анґела Меркель, 55 років, дітей не має. А в 51-річного колишнього міністра у справах сім"ї Урсули фон дер Лаєн їх семеро. Першій заздрять, а другу жаліють. Урсула встигла багато й у кар"єрі, й у родині, однак тамтешнім жінкам ближча Меркель. Третина 40-річних німкень бездітні. Проте більшість - працевлаштовані.

90% німців прагнуть самовизначитися та реалізуватися, 89% - набути життєвого досвіду, 86% - відчувати комфорт і безпеку. Такі дані оприлюднило опитування 2004 року. Решта у графі "моя мета" поставили особисте визнання, задоволення й матеріальні цінності. Про любов-родину-друзів - жодного слова.

Німецькі пенсіонери, які приїздять до сусідньої Польщі, не можуть збагнути, чому там старі батьки живуть із дітьми, якщо є будинки для людей похилого віку. У Німеччині таке переселення - норма. І до нього готова кожна літня людина, бо розуміє, що головне в житті її дітей - самореалізація.


Не хочуть дратувати Росію

ФРН одна з найперших визнала незалежність України, зробила другий за обсягом внесок у Чорнобильський фонд "Укриття" - $49,2 млн. Ця країна залишається нашим найголовнішим європейським торговельним партнером - 16% загального товарообігу України припадає на Німеччину. Разом із тим ФРН блокує приєднання Україні до ПДЧ, щоб не дратувати свого основного економічного партнера - Росію. Також відмовляється коментувати російсько-українські відносини.

2005-го Німеччина підписала з Росією угоду про будівництво газопроводу "Північний потік" по дні Балтійського моря в обхід України. У Берліні пояснили, що хочуть убезпечитися від перебоїв із газопостачанням. Проект очолив колишній канцлер Ґергард Шредер. Він пообіцяв, що газогін запустять до 2011-го. Угоду розкритикували в Польщі, Швеції та прибалтійських країнах. Депутати Європарламенту від Литви назвали її планом зі зміни політичної карти Європи.



Німецька попса

Слухають:

Sido, Bushido та B-Тight - популярних німецьких реперів. На відміну від Потапа і Тіматі, в їхніх текстах менше про дівок і машини, більше - про життя пацанів із бідних районів.

По радіо часто крутять хіт Herz - "Серце", - композицію Sido

про те, як важливо прислухатися до своїх почуттів і крутим бізнесменам із грішми,

і бідним дівчатам-наркоманкам.


Дивляться:

Abendkrimi - вечірній детектив. У кожній федеральній землі популярні свої кримінальні серіали. Пригоди героїв на зразок Насті Каменської або комісара Рекса показують із восьмої вечора. Якщо перемикати канали, можна встигнути ще й на шоу "Німеччина шукає талант". Але німці радять додивлятися кожну серію "Крімі" до кінця, бо в наступних нічого не зрозумієш.


Купують:

Sagrotan - німецький дезінфекційний засіб для прання та прибирання. У рекламі лікарі в операційній замість масок одягають на обличчя труси, випрані Sagrotan. Німці, які обожнюють гігієну, залюбки купують його і пишаються, що вдома стерильно, наче в операційній.

40%Німців зі східних земель відчувають ностальгію за НДР і хочуть повернути соціалізм. Такі результати опитування соціологічного інституту Infratest Dimap навесні 2009-ГО. Більшість пояснюють це тим, що після об"єднання країни зникло відчуття стабільності й безпеки.



П"ять українських стереотипів про Німеччину


1 - порядок і пунктуальність

2 - комплекс вини за нацистські злочини

3 - німецьке порно

4 - негарні жінки

5 - якість


Джонатан Відер, 26 років, Візлох, Студент факультету соціології в Києво-Могилянській академії

1 Коли ми з батьками збиралися до родичів або на відпочинок, батько завжди казав мамі: "Ти запізнилася на 7 хвилин!" Я пунктуальний, та якщо й запізнююся, то точно не більш ніж на 7 хвилин.

2 У нас радше відчувають не провину, а сором. Я теж неодноразово його відчував. Але після фільму Тарантіно "Безславні виродки", на який ходив із двома друзями - євреєм та іранцем - відчув полегшення: нарешті хтось додумався конструктивно й холоднокровно подивитися на німецьке минуле.

3 Гадки не маю, звідки такі асоціації з Німеччиною. Можливо, це пов"язано із загальним уявленням про німецьку "грубість", тому й порно - грубе, бездушне. Особисто я віддаю перевагу іноземним стрічкам.

4 Мій друг із Берліна у відчаї. Каже: "Ну чому вони не можуть показати, що хочуть мене?" У цьому ж і полягає вся інтрига. Тільки-но спробуєш пофліртувати, тебе звинуватять у сексуальних домаганнях.

5 Якось купив німецькі шурупи, та вони зламалися ще до того, як укрутив їх у дерево.

Томас Прайнл, 37 роки, Франкфурт-на-майні, Речник авіакомпанії Lufthansa

1 Німці - не просто пунктуальні, а надпунктуальні. Часто приходять на зустріч на 5 хвилин раніше. Тому я ненавиджу запізнюватися в Німеччині. Порядок люблю, як і будь-який німець, і вважаю, що він має бути у всьому.

2 До німецького минулого критично ставляться лише три країни - Ізраїль, США й сама Німеччина. Німці вже достатньо порефлексували над подіями Другої світової та зробили відповідні висновки Я своєї вини ні в чому не відчуваю - мене тоді там не було. Але мушу визнати, що саме такі хороші німецькі риси, як порядок, дисципліна та ґрунтовність, через нацистів таки вилізли нам боком.

3 Можливо, річ у німецькій розкутості - у світі немає країни ліберальнішої за Німеччину у всьому, що стосується статевого життя. Завдяки Реформації, сексології - яка, до речі, народилася саме тут - і фройдизму в нас зникли табу, пов"язані із сексом. А про якість німецького порно мені нічого сказати, бо я його не дивлюся.

4 Із цим стереотипом я цілком згоден - у мене жодного разу не було дівчини-німкені. Антропологічно їх не можна назвати негарними - навпаки. Француженки, наприклад, більш некрасиві, ніж німкені. Але мають кращий вигляд завдяки зачіскам, одягу, макіяжу. Для німкень сексуальність - це щось нице, брудне і банальне. Вони сфокусовані на кар"єрі, а не на зовнішності.

5 Німці - чесні, серйозні, розважливі та раціональні люди. Іще й технофріки. Сміються менше за інших, думають - більше, не бояться проблем. Тому це логічно, що німецька продукція - якісна.

Зараз ви читаєте новину «Чого хочуть німці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути