четвер, 25 квітня 2024 01:30

У скелеті жінки виявили "порцелянове яйце"

У скелеті жінки виявили "порцелянове яйце"
Сечовий міхур жінки став порцеляновим через хворобу. onlinelibrary.wiley

Серед останків жінки виявили жовчний міхур, що перетворився на "яйце" з оболонкою зі сполук кальцію.

Її поховали на цвинтарі психіатричної лікарні у США на початку XX століття, повідомляє Міжнародний журнал остеоархеології.

"У цьому дослідженні повідомляється про овоїдну кальцифікацію, виявлену серед скелетованих останків дорослої людини з цвинтаря психіатричної лікарні початку XX століття в Міссісіпі. Метою цієї статті є підвищення поінформованості про це захворювання, яке, можливо, не знайоме більшості антропологів", - пишуть автори дослідження.

Жовчний міхур стає "порцеляновим" у результаті хронічного запалення. У запущеній стадії кальцій накопичується у м'язовій стінці міхура. Цей процес пов'язаний із холециститом, який є частим ускладненням жовчнокам'яної хвороби, але процес поки що не вивчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили посудини з органами знатної єгиптянки

"Захворювання жовчного міхура досить поширені серед сучасного населення Америки, хоча за останні кілька десятиліть захворюваність зросла", - каже докторка Дженніфер Мак із Медичного центру Університету Міссісіпі.

"Порцеляновий" жовчний міхур має 4,6 см завдовжки і 2,85 см завширшки. За допомогою комп'ютерної томограми виявили, що всередині органу є ще один великий жовчний камінь.

"Смішно, що спочатку цей об'єкт був загадкою для археологів. А ось хірург на пенсії, який брав участь у нашому проєкт, ідентифікував його майже з першого погляду", - зазначила Мак.

На цвинтарі лікарні у 1855-1935 роках поховали близько 7 тис.пацієнтів психіатричної лікарні. Його виявили під час розширення університетського кампусу.

Золоту монету із зображенням царя Єгипту Птолемея III випадково знайшли в розваленій лазні в Єгипті. Монета важить 28 грамів. Її випадково розкопали археологи під час дослідження давньоримських лазень міста Таніс.

Зараз ви читаєте новину «У скелеті жінки виявили "порцелянове яйце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути