вівторок, 16 серпня 2011 17:24

Янукович проміняв Сорочинський ярмарок на Крим

У селі Великі Сорочинці Миргородського району стартував Національний Сорочинський ярмарок. Сьогодні стало відомо, що президент України Віктор Янукович цьогоріч його не відвідає. Раніше в програмі дійства було заявлено, що Президент прибуде на ярмарок 17 серпня.

Прес-секретар президента Дарка Чепак повідомила, що Янукович і не планував приїздити у Великі Сорочинці, бо зараз працює у Криму. Глава держави надіслав святкове привітання організаторам заходу. Його зачитали з головної сцени ярмарку.

У дирекції ярмарку пояснюють, візит перших осіб держави буде. У середу, 17 серпня, Сорочинці відвідає прем'єр-міністр Микола Азаров. Він урочисто відкриє ярмарок.

Традиція відкриття ярмарку президентом триває з 1999 року. Лише цьогоріч її буде порушено.

Минулого року Віктор Янукович відкрив ярмарок 18 серпня. Придбав там дві вишиванки. Також президент купив картину, викладену з бурштину, дерев'яну бочку для соління огірків,

керамічну фігурку козачки, хлібину з чорносливом та горіхами, кільце ковбаси.

Народних майстрів у Сорочинцях нині торгуватиме менше. Ціни за оренду торгівельного місця зросли в кілька разів. Оренда квадратного метра площі - від 50 до 200 гривень на добу, залежно від розташування. Організаційний внесок – 1,5-2 тисячі.

На ярмарок їдуть переважно із Західної України зі своїми виробами. Після ярмарки тиждень продають сувенірну продукцію в Миргороді на ринку. Її купують відпочивальники курорту. Можуть здати комусь із місцевих оптом.

"Раніше повноцінно брали участь у ярмарку. Але зараз цього собі дозволити не можемо, - каже директор Решетилівської майстерні художніх промислів Сергій Колінченко. - Щоб розгорнути виставку, показати колорит Полтавщини, нам треба від десяти квадратних метрів площі. А щоб окупити затрати, ми валом маємо продати мінімум на 40 тис. товару. Візьмемо мінімальну площу на чотири квадрати. Ми їдемо, щоб нас не забули. Будемо на пальцях показувати, що вміємо робити."

Завсідники Сорочинців кажуть, на центральній алеї ярмарку, зазвичай, торгують виробами китайського виробництва, її займають перекупники. Аби знайти сувеніри від справжніх народних майстрів, треба йти в глиб ярмаркових алей. Майстри купують там місця, бо вони дешевше коштують.

Організатори ярмарку кажуть, підняли ціни, бо суттєво поліпшили умови торгівлі для майстрів.

"Ціна містового для народних промислів і не тільки дещо стала вищою, але це закономірно, - пояснює директор товариства "Сорочинський Ярмарок" Юлія Єрмакова. - Ми у цьому році збудували 8 нових павільйонів для народних майстрів. Підвели воду, електропостачання. Все це потребує значних коштів. Ремонтуємо тини, будівлі садиб, зводимо нові туалети, облагороджуємо територію. Провели озеленення, посадили багато квітів. У цьому році ярмаркова площа стане набагато привабливішою. У містечку майстрів працюватимуть майстер-класи традиційних українських промислів. Також у цьому році ми оновлюємо млин, як символ ярмарку".

Цього року на святі заборонили несанкціоновану торгівлю. Натомість легалізували продаж спиртних напоїв.

Культурну програму організатори обіцяють насичену. Сьогодні увечері на головній сцені торжища виступить "фабрикантка" Еріка. Завтра публіку розважатимуть "НеДіля" та "Астарта", післязавтра - "ТНМК". 20 серпня у Сорочинцях виступить "Лама".

Ярмарок триватиме до 21 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Янукович проміняв Сорочинський ярмарок на Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути