неділя, 11 вересня 2011 12:28

"Газова війна" між Україною і Росією вигідна обом сторонам - експерт

"Газова війна" між Україною і Росією вигідна обом сторонам - експерт

Так звана "газова війна" між Україною і Росією вигідна обом сторонам.

Про це заявив у прес-центрі Харківської філії Інституту Горшеніна соціолог і політолог Денис Под'ячев.

Політолог упевнений, що для України це шанс позбутися від формули розрахунку, що залежить від цін на нафтопродукти, а також від дискримінації умов про обов'язковий відбір 33 млрд. куб. м газу на рік. Для Росії - шанс роздобути частку у володінні українською газотранспортною системою. З тим, щоб впливати на визначення ставки плати за транзит.

"Ситуацію нагнітає те, що з вересня по грудень ціна для України буде тільки зростати, адже згідно з умовами договору від 19 січня 2009 року, розрахунок формули оплати за газ здійснюється за рівнем цін на нафтопродукти за дев'ять попередніх цьому місяцю. З січня ж по квітень 2011 року ціна на нафту в світі зростала", - вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна нічого не виграє від газового конфлікту Росії і Білорусі - Льовочкін

За його словами, в традиційному розумінні терміну "газових воєн" те, що відбувається, більше нагадує "холодну версію" такої війни, коли сторони, розуміючи малоперспективним задоволення своїх вимог, зосереджуються на нарощуванні козирних карт на майбутнє або побічно прагнуть вплинути на опонента.

Експерт зазначив, що "в односторонньому порядку Україною підняти ставку транзиту не може, оскільки це спричинить за собою денонсацію Росією харківських угод, і скасування "харківської знижки" в 100 дол., автоматично "з'їсть" отриманий виграш. Тому під шумок розмов про судовий позов, на який гарантії важко покладати, але який ніхто не заважає здійснювати, Україна відпрацьовує сценарій реструктуризації "Нафтогаз-Україна", за яким замість однієї енергетичної компанії має з'явитися три і всі приватні".

Зараз ви читаєте новину «"Газова війна" між Україною і Росією вигідна обом сторонам - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути