середа, 14 вересня 2011 17:47

Табачник вважає, що "Малоросією" Україну називали через ніжні почуття

Табачник вважає, що "Малоросією" Україну називали через ніжні почуття

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник вважає, що перебування України в єдиному духовному просторі з Росією і розвиток культурних зв'язків не може загрожувати незалежності нашої держави.

На думку Табачника, "спільний гуманітарний простір - духовний, історичний та культурний - сприяє одночасно і самоідентифікації, і зближенню народів".

"Нашу спільну історію, мені здається, безумовно, потрібно починати від Володимира Хрестителя, від Ярослава Мудрого, від Олександра Невського. І навіть той факт, що ще в XIX і XX століттях православне населення габсбурзької монархії називало себе не українцями, а росіянами і русинами - найбільш красномовне тому підтвердження", - вважає Табачник.

"Нашими спільними з Росією предками було створено гігантська і, напевно, найпотужніша в X-XI столітті держава на європейському континенті... У Росії глибоко шанується святий великий князь Михайло Чернігівський - хіба потрібно його за територіальною ознакою вписувати тільки у формування український самоідентичності? Він великий подвижник, який прийняв мученицьку смерть і, мені здається, однаково шанований на просторах Росії, України та Білорусі", - констатував Табачник.

Разом з тим, він пояснює, що в назві "Малоросія" спочатку закладені "ніжність і повага до батьківщини історичної Русі", а не свідоме приниження України.

"У тому, як намагаються сьогодні спотворити цю позицію, видавши Україну за щось принижене і незначне - брехня політиків і велика трагедія нашого нерозуміння", - підкреслив Табачник.

"Мала Русь - це синонім Русі початкової... Адже у всіх слов'янських мовах є аналог, який демонструє, що слово "мала" у цьому випадку не є приниженням. Поляки саме так називають серце своєї країни, звідки пішла їхня державність - Малопольська. У Празі центральна, основна і найдавніша частина міста називається "Мала Страна", - пояснив міністр освіти.

Зараз ви читаєте новину «Табачник вважає, що "Малоросією" Україну називали через ніжні почуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути