понеділок, 22 лютого 2010 16:46

Після інсульту фізичні навантаження потрібні на другий день

Після інсульту фізичні навантаження потрібні на другий день

В Україні на інсульт щорічно захворюють 100-120 тис. громадян. 40-50 тис. від нього помирають. Про це заявила головний спеціаліст МОЗ по неврології Тамара Міщенко.

За її словами, у минулому році від інсульту отримало інвалідність 18,5 тис. українців. Із них 11 тис. - працездатного віку.

"Найбільше схильні до інсультів люди, які мають артеріальну гіпертензію, цукровий діабет. Також у групі ризику курці та люди похилого віку. Після 50 років ризик інсульту збільшується через кожні 10 років. Якщо у людини раптово виникає "стріляний", "кинджальний" чи "тупий" головний біль, який супроводжується головокружінням, слабкістю, онімінням кінцівок, нудотою чи порушенням мовлення - одразу ж телефонуйте до "швидкої". Це ознаки інсульту. Чим раніше приїдуть лікарі, тим краще, - сказала лікар у коментарі кореспонденту Gazeta.ua.

Вона відзначила, що через хворі судини інсульти трапляються навіть у дітей. У молодих людей вони бувають через наркотики.

Найбільш ефективно реабілітувати людину протягом року після катастрофи. Керівник "Інсультного центру" Марина Гуляєва впевнена, що тренування має розпочатися з перших же днів після нападу.

"У нас звикли чекати, поки пацієнт відлежиться пару місяців. Раніше його ніби-то відновлювати не слід. Звичайно, пацієнт завдяки силі волі може реабілітувати себе сам. Але це одиничні випадки. За 3-4 місяці лежання у ліжку м"язи атрофуються, суглоби не працюють. Тоді реабілітуватися вкрай важко, а іноді й неможливо. Тому слід за допомогою спеціальних приладів тримати пацієнта у вертикальному положенні, розробляти його ноги, руки за допомогою тренажерів", - впевнена лікар.

Вона розповіла, що відновлення ходи відбувається так само, як і в маленької дитини. Іноді у хворих функціонує лише половина тіла. Іншу слід розробляти. За допомогою брусів, тренажерів людина може навчитися ходити за 6-8 тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Після інсульту фізичні навантаження потрібні на другий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути