неділя, 28 квітня 2024 16:43

Українські полярники показали на відео стрибки китів в Антарктиці: яскраве видовище

Українські полярники показали на відео стрибки китів в Антарктиці: яскраве видовище
Стрибок є одним із типів поведінки горбанів на поверхні води. Фото: Godefridus Victorinus

Українські науковці зі станції "Академік Вернадський" показали, як кити в Антарктиді виринають з води та крутяться над океаном.

На відео з води виринає молодий представник горбанів - саме цей вид вважають найбільш стрибучим серед свого підряду вусатих китів. Відповідні кадри опублікував Національний антарктичний науковий центр.

Науковці пояснили, що стрибок є одним із типів поведінки горбанів на поверхні води, яких загалом виділяють майже два десятки (за даними NOAA - Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США).

"Англійською це називається breaching whale - тобто кит, що виривається з води. Він може вистрибнути повністю (коли над поверхнею води з'являється більше половини тіла тварини) або частково", - розповіли науковці.

Під час стрибків бувають різні типи обертів - за годинниковою стрілкою, проти неї або взагалі без повороту, коли кит падає на спину чи бік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наймініатюрніші та з родзинкою": українські полярники показали дивовижні фото пінгвінів

Науковці мають кілька припущень, чому вони так роблять. Можливо, саме так кити намагаються позбутися паразитів, які масово живуть на їхній шкірі, зменшити подразнення від них й "почухатися" об воду. Інший варіант - так вони комунікують між собою. Звук стрибка чутно досить далеко, тож його можуть використовувати як сигнал.

"Але це лише гіпотези, тому що ми й досі дуже мало знаємо про цих найбільших тварин планети, сильно винищених людиною під час китобійного промислу", - зазначають науковці.

Вони додали, що нині українські вчені активно долучаються до вивчення китоподібних в Антарктиці.

"2018 року на нашій станції "Академік Вернадський" була започаткована комплексна програма їхнього дослідження. Вона, зокрема, включає фотоідентифікацію, відбір біопсій та запис звуків китів", - зазначили науковці.

Українські полярники зустріли на острові Десепшен морського котика, який відпочивав на дерев'яному човні.

Відео опублікував Національний антарктичний науковий центр.

У цей район котики припливають наприкінці літа чи початку осені якраз щоб релаксувати. Але зазвичай вони це роблять на рівних кам'янистих ділянках або пляжах. А от цей котик чомусь уподобав човник.

Зараз ви читаєте новину «Українські полярники показали на відео стрибки китів в Антарктиці: яскраве видовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути