четвер, 16 червня 2011 18:44

Україна може розморозити старі проекти з видобутку нафти - експерт

Україна може розморозити старі проекти з видобутку нафти - експерт

Прем'єр-міністр України Микола Азаров прогнозує, що Україна через 10 років видобуватиме 7-8 млн. тонн власної нафти. Про це він заявив сьогодні на брифінгу після відкриття нової ділянки автодороги в обхід селища Бабанка в Черкаській області.

"Я вважаю, що це дуже реальна перспектива. Україна є країною з виснаженими джерелами, але враховуючи зростання цін на енергоресурси, то по всьому світу компанії повертаються до старих проектів, які при низьких цінах не були рентабельними. Ці проекти отримують нове життя. Україна має старі виснажені джерела, які були законсервовані за часів СРСР, коли технології були неефективні порівняно з теперішніми", - прокоментував Gazeta.ua слова прем'єра Сергій Куюн, виконавчий директор консалтингової компанії UPECO.

Країна має чорноморський шельф, хоч там більше й газових покладів, але нафта також добувається.

"Не виключено, що й там будуть знайдені поклади нафти. Це реалістичний прогноз. Зараз добування становить 3 млн. тон і при наявності вкладень - це реально. Але варто звернути увагу на такий важливий факт. Нафтогазові проекти в сфері добування та розвідки дуже капіталомісткі, а тому значно залежать від інвестиційного клімату. В Україні такий клімат дуже поганий. Ми бачимо, що коли у нас змінюється влада, то починають змінюватись видобувальники нафти. Останній приклад - Ванко. При "регіонах" вона виграла тендер, потім Тимошенко забрала в них ліцензію, тепер її знову їм повертають. Ось ця чехарда, ці ризики, роблять з України ненадійного партнера в царині великих проектів", - впевнений він.

Ціна на українську нафту скоріше за все буде продаватися за світовими цінами.

"Ціна нафти визначається ринком. Сьогодні українська нафта продається по ціні світового ринку, так буде й в майбутньому. Як вона може дешевшати? Вона може буде дешевшою по собівартості. Наявність таких проектів може вигідне для держави, бо це й рентні виплати, й податки. Вигоди для держави очевидні, але ніхто не буде інвестувати, якщо його змушувати продавати по заниженій ціні. Нафта буде вартувати стільки, скільки вона буде вартувати на світовому ринку на той час. Вона не буде дешевшою, але держава на цьому заробить", - зазначив Куюн.

Зараз ви читаєте новину «Україна може розморозити старі проекти з видобутку нафти - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути