середа, 12 травня 2010 09:44

Янукович пустить у Крим російських контррозвідників

Янукович пустить у Крим російських контррозвідників

До Криму повертаються співробітники російської контррозвідки. Відповідний документ буде підписаний керівниками СБУ і ФСБ в Одесі, одразу після зустрічі президентів України та Росії 17-18 травня, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

За інформацією видання, Служба безпеки України і федеральна служба безпеки Росії готують до підписання протокол до угоди про співпрацю між спецслужбами, згідно з якою до Криму, - місце базування Чорноморського флоту Російської Федерації - повернуться співробітники російської контррозвідки.

Джерела в МЗС Росії та України підтвердили, що тема повернення до Криму співробітників ФСБ дійсно знаходиться в активній розробці, причому ведуть її безпосередньо спецслужби двох країн. За словами співрозмовника в дипломатичному відомстві, майже одразу після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах російська сторона поставила перед українськими колегами питання відновлення роботи представництва ФСБ на Чорноморському флоті РФ. Очікується, що співробітники російської контррозвідки повернуться до Криму протягом місяця після підписання документа.

За інформацією видання, протокол буде підписаний в ході зустрічі глави СБУ України Валерія Хорошковського і керівника ФСБ Росії Олександра Бортнікова 19-20 травня в Одесі.

Документ, що готується до підписання, багато в чому повторюватиме положення раніше денонсованого протоколу до угоди про співпрацю спецслужб Росії та України. Головною його відмінністю, як стверджують джерела, стане те, що тепер кандидатури офіцерів ФСБ, які направляться для служби на ЧФ РФ, узгоджуватимуться з українською стороною. Раніше цієї процедури не було. Разом з тим в угоді не буде зазначене точне число співробітників російської контррозвідки. Найімовірніше, пише видання, буде використана раніше діюча схема, згідно з якою кількість офіцерів ФСБ залежатиме від чисельного складу ЧФ РФ.

Нагадаємо, 19 офіцерів ФСБ залишили територію України в грудні 2009 року. Це сталося після денонсації протоколу, підписаного між СБУ і ФСБ у 2000 році, що регулював перебування співробітників російської спецслужби на ЧФ РФ.

Зараз ви читаєте новину «Янукович пустить у Крим російських контррозвідників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути